Mezunumuz Dr. Fatih Güleç, YUFE-MSCA bursu kazandı

Dr. Fatih Güleç, Avrupa’nın Geleceği İçin Genç Üniversiteler (YUFE) Marie Skłodowska-Curie Doktora Sonrası Bursunu, AB Horizon Europe’un Marie Skłodowska-Curie Eylemleri tarafından ortak finanse edilen bir program kapsamında kazandı. “Kentsel Tarım için Bitkileri Dinleyerek Şehirleri İyileştirme (HERBAN)” başlıklı projesi, Essex Üniversitesi ev sahipliğinde, Maastricht Üniversitesi’nin ortak ev sahipliği ile yürütülecek.

Araştırması, bitkilerin hava kaynaklı ses ve elektrik sinyallerini analiz ederek kuraklık, zararlı istilaları ve besin eksiklikleri gibi bitki stresi türlerini sınıflandırmak için yapay zeka ve makine öğrenimi temelli yöntemler geliştirmeye odaklanacak. Beklenen bu ilerlemeler, bitki stres faktörlerinin gerçek zamanlı tespitini ve teşhisini sağlayarak daha akıllı ve sürdürülebilir kentsel tarıma katkıda bulunacak. Proje, su kullanımını optimize etmeyi, pestisit bağımlılığını azaltmayı ve mahsul verimlerini artırmayı amaçlıyor. Sonuç olarak, daha dayanıklı ve verimli kentsel tarım uygulamalarını destekleyerek, daha sağlıklı ve yeşil şehirlerin oluşumuna katkıda bulunacak.