7. İletişim Günleri

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi tarafından düzenlenen 7. İletişim Günleri, 21 Aralık 2019 tarihinde İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleştirildi. Alpaslan Güzeliş’in anısına düzenlenen etkinlikte, beşinci nesil (5G) mobil şebekedeki gelişmeler başta olmak üzere telekomünikasyonun geleceği masaya yatırıldı. Nesnelerin İnterneti (IoT), yapay zeka, moleküler haberleşme ve yeni teknolojilerin toplumsal yansımalarının değerlendirildiği etkinliğe, yerli teknoloji geliştirilmesi ile bilgi ve iletişim teknolojilerin yaygın olarak kullanılmasının önemine vurgu yapıldı.
İletişim günleri kapsamında Bölümümüz öğretim üyeleri Doç.Dr. Berna Özbek ve Doç.Dr. Barış Atakan araştırma alanları ile ilgili seminerler vererek katkıda bulunmuşlardır.


5G’nin Ötesine Bakış
Birinci oturuma ilk konuşmacı olarak katılan olarak İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü`nden Doç. Dr. Berna Özbek “5. Nesil Ötesi Kablosuz Haberleşme Sistemleri İçin Yoğun MIMO” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Kablosuz haberleşme alanındaki ülkemizin önemli araştırmacılarından bir olan Özbek, geliştirme aşamasında olan gelecek nesil hücresel haberleşme sistemleri içinde; baz istasyonunun çok sayıda antene sahip olması sayesinde uzaysal çoğullama avantajyla ön plana çıkan yoğun MIMO sistemlerini anlattı.


Moleküler Haberleşme
Aynı oturuma katılan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü`nden Doç. Dr. Barış Atakan ise “Moleküler Haberleşme ve Nanoağlarda Asenkron Veri İletimi” başlıklı sunumuyla etkinlikte yer alacak. Hücreler arasındaki moleküler haberleşmenin hızını örneklerle anlatan Atakan, nanotıp uygulamaları kapsamında geliştirilen nanomakinelerin vücut içindeki veri iletişimi ihtiyacına yönelik çözümlere de değindi. Gelecekte kanser hücresini tespit edip yok etmek için tasarlanacak nanomakinelerin güvenli bir biçimde kontrol edilebilmesi için gerekli veri iletişiminin; moleküler haberleşme temelli geliştirilen nanoağları aracılığıyla nasıl sağlanacağını anlattı.