Öğrencilerimizin Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği Deneyimleri

Ömer Kuş, 2023-2024 Güz döneminde İYTE EHM lisans 4.sınıfa geçeceğim.

3. Sınıfın bahar döneminde yaklaşık 5 ay olmak üzere Polanyanın Gdansk şehrinde bulunan Politechnika Gdańska üniversitesinde Erasmus öğrenim hareketliliği gerçekleştirdim.

Ağırlıklı olarak programlama dersleri almış olduğum bu erasmus deneyiminde kendimi eksik hissettiğim programlama alanında eksiklerimi kapama fırsatı buldum. Programlama konusunda aldığım algoritma ve veri yapıları, nesne yönelimli programlama dersleriyle programlama temelime güzel bir katkıda bulundum. Ayrıca aldığım numerik analiz yüksek lisans dersiyle elektronik ve haberleşme bölümünde kullanılan nümerik analiz tekniklerini tanıma şansım oldu. Bu konular dışında makine öğrenmesi, fiberoptik ve haberleşme konularını da içeren toplam 8 ders aldım.

Size tamamen yabancı olan bir ortamda kendi başınıza bir şeyler başarmaya sağlamaya çalışmanın inanılmaz bir sorumluluk bilinci kazandırdığını düşünüyorum. Bu erasmus deneyimimde de bunu ilk elden deneyimledim. Kültürü yabancı olan farklı insanlarla etkileşime geçmek bana farklı bakış açıları kattı. Ayrıca İngilizcemin konuşma kısmı üzerinde de büyük bir etkisi oldu. Erasmusun bana en büyük etkisinin sosyal/kültürel alanlarda olduğunu söyleyebilirim.

Erasmus düşünen arkadaşlarıma kesinlikle bu deneyimi yaşamalarını tavsiye ederim. Kafalarında olan bazı sorular olabilir. Erasmusa gitmeden önce bende de soru işaretleri vardı ama erasmus sırasında bir şekilde o sorunlar geçip gitti ve sadece güzel deneyimler geride kaldı.

Bu deneyim gerçekten öğrenim hayatınızda bir kere önünüze gelen bir şans. İYTE EHM’de okumayı düşünen aday öğrencilere ise şahsi fikrim olarak şunu söyleyebilirim: eğer gerçekten belli alanlarda alanın yüksek yetkinlik düzeyinde olan  hocalarıyla etkileşimde bulunmak ve çalışmalar yapmak istiyorlarsa İYTE EHMnin gerçekten  en iyi seçeneklerden biri olduğunu düşünüyorum. Benim aktaracaklarım bu kadar herkese güzel bir eğitim hayatı diliyorum.

Merhaba, ben Cem Tolga Münyas. İYTE Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümüne 2019 yılında yerleştim. 2023 yılında, 3. Sınıfın bahar döneminde Erasmus öğrenim hareketliliği kapsamında Hırvatistan’ın Zagreb şehrinde Zagreb University of Applied Sciences (Tehničko veleučilište u Zagrebu – TVZ) ‘de 4,5 ay öğrenim gördüm.

Erasmus dönemim boyunca başta haberleşme ve elektronik temelli dersler olmak üzere kendimi farklı alanlarda geliştirdiğim dersleri de alabildim. (Electrical Machines II, Technology Entrepreneurship). Özellikle Optik Haberleşme dersinin laboratuvar çalışmalarında edindiğim tecrübelerle mesleki kariyerim için önemli adımlar attığımı söyleyebilirim. Bu zaman zarfında yabancı akademisyenlerle tanıştım ve gerçekten hepsi de her konuda bana çok yardımcı oldular. Farklı kültürlerden tanımış olduğum profesörlerle kurduğum bu bağlar, ileriki dönemde çalışmak istediğim alanlarda nelerle karşılaşacağımı görmemi sağladı.

Erasmus serüvenim boyunca farklı kültürlerden birçok insanla tanıştım ve uzun yıllar sürecek arkadaşlıklar edindim. Bu dönem boyunca en güzel şeylerden biri de kuşkusuz Avrupa’yı gezmek oldu. Toplamda 11 ülkeyi gezdim ve farklı kültürleri benimsemeye çalıştığım bu süreç boyunca hem özgüvenimi arttırdım hem de problem çözme, planlama yapma konusunda kendimi çok geliştirdim.

Erasmus’un bana kattığı bu vizyonla ve edindiğim onca tecrübeyle ileride neleri yapmak istediğimi kesin olarak biliyorum artık. Erasmus öğrenim hareketliliğine katılmakta tereddüt ediyorsanız eğer, etmeyin derim. Böyle bir fırsat, hayatımızın bu dönemlerinde çok değerli oluyor.

Zagreb’i doğası, tarihi ve mimarisi ile çok beğendim. Sosyokültürel anlamda çok zengin bir şehir olduğunu da söyleyebilirim. Erasmus için burayı tercih edeceklere yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

Ozan Gülbaş, Lisans 4. Sınıf’a bu yıl (2023 Güz) geçeceğim. Erasmus’a 3. Sınıfın ikinci döneminde Belçika’nın Mons şehrindeki University of Mons (UMONS)’ta okumak üzere 5 aylığına gittim.

Çoğunluğu yüksek lisans olmak üzere sinyal işleme, optik haberleşme, kablosuz iletişim sistemleri, yapay zeka ve başlangıç seviyesinde fransızca dili konularında 6 ders aldım. Özellikle haberleşme sistemleri mühendisliği konusunda hem profesörlerin derslerinde gösterdiği özveri ve verdikleri ödevlerdeki yardımlarıyla akademide nelerle yüzleşebileceğimi hem de laboratuvar ve pratik dersleri ile sahada nelerle karşılaşabileceğimi görmüş oldum.

Bu serüven sayesinde daha mezun olmadan kariyerimde neler yapmak istediğimi hiç olmadığından daha emin bir şekilde bildiğimi söyleyebilirim.

Tek başıma, yabancısı olduğum kültürlerin insanlarının yaşadığı bir çevrede kendime yer edinmeye çalışmak bana hiç beklemediğim bir şok yaşatmıştı. Ama bu mecburi çabam sayesinde sorumluluk bilincimin, çalışma azmimin ve hiç istemesem de bürokrasi bilgimin oldukça geliştiğini hissedebiliyorum. Etrafımın dünyanın dört bir yanından gelen insanlarla dolu olmasının ve o insanların hikayelerini dinleyip onlarla kültür transferi yapmamın özgüvenime olan pozitif etkisini ve hayata bakış açımı ne kadar değiştirdiğini de belirtmek isterim.

Erasmus sayesinde kazandığım tecrübeyi ve vizyonu bu kadar yoğun ve bir arada bulabileceğim bir oluşum veya etkinlik düşünmek oldukça zor. Eğer kararsızsanız ve endişeleriniz varsa merak etmeyin şöyle ya da böyle hepsinin bir çözümü oluyor. Benim dönemimdeki ve benden önceki dönemlerdeki arkadaşlarımla konuştuğumda, bu süreç boyunca herkesin çeşitli zorluklarla karşılaştığını biliyorum ama serüvenin sonuna gelindiğinde kimseden bir pişmanlık cümlesi duymadım. Eğer daha önce bu programa katılmayı düşünmediyseniz tekrar düşünün. Böyle bir fırsat bir daha bu kadar ulaşılabilir olamayabilir.

Merhaba, adım Doğa Sütcüoğlu.

2019 yılında İYTE Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümüne yerleştim. 2022 yılında, 3. Sınıfın bahar döneminde Erasmus öğrenim hareketliliği ile Polonya‘nın Gdańsk şehrinde bulunan Politechnika Gdańska’da 5 ay okudum.

Hayatımın en güzel dönemlerinden biriydi diyebilirim. Farklı bir kültürde eğitim sistemini deneyimlemiş oldum, yabancı akademisyenlerle tanıştım. Kendi bölümümün dışında da ilgimi çeken dersleri alma fırsatı buldum (örneğin, Intelligent Decision Systems, Fiberoptic Technology in Telecommunications, Basics of Medical Devices Design, Basics of Robotics, English Language-C1, Polish-A1, Essentials of Management). Mezun olunca yapmak istediklerim hakkında görüşlerim şekillendi ve ileride Polonya’da yüksek lisans veya staj yapmak istersem bilgi alabileceğim profesörlerle tanıştım.

Derslerin yanında da farklı kültürlerden birçok insan tanıdım, 10 ülke gezdim. Başka bir ülkedeki hayata alışmaya çalışmak, orayı benimsemek başlarda zor olsa da sonradan gerçekten çok güzelleşen bir deneyim oldu benim için. 20 yaşında, arkadaşlarımla Avrupa’yı gezmek hem kültürel açıdan hem de özgüven açısından beni çok geliştirdi.

İYTE Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünde okuyan veya okumak isteyenlere de Erasmus programına katılmalarını tavsiye ederim.

Okulumuzun yurt dışında bir çok okulla anlaşması var. Sosyal hayatı, doğası ve mimarisiyle ben Gdańsk’ı çok sevdim. Erasmus için Polonya’yı tercih edeceklere yardımcı olmak beni çok mutlu eder.

Ben Erdi Özyıldırım, 2022 yılı İYTE Elektronik Haberleşme Mühendisliği lisans mezunuyum. Okulumun son döneminde  4.sınıfta (farklı okullarda okuyan arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla çoğu üniversitede bu tür bir imkan son sınıftaki öğrencilere sağlanmıyor!) Erasmus+ öğrenim hareketliliği kapsamında Belçika, Mons şehrine Mons Üniversitesi’ne (UMONS) gittim. Burada almış olduğum yüksek lisans derslerini (Advanced Communication Systems, Optical Communication, Wireless and Mobile Communications for Internet of Things, Project and Audio Processing) başarıyla vermiş olmak ve bunu yaparken yurtdışındaki meslektaşlarımla bir proje gerçekleştirmek bana gelecekteki kararlarımı alırken gereken özgüveni fazlasıyla kazandırdı.

Dünyanın birçok ülkesinden harika arkadaşlıklar edindiğim bu macerada pandemi nedeniyle eksik kaldığını düşündüğüm sosyal yönümü de geliştirdim.

Akademik anlamda sağladığı olanaklar dışında Avrupa’nın merkezindeki konumuyla Mons Üniversitesi size Fransa, Almanya, Hollanda gibi birçok Avrupa ülkesini gezme olanağı da sağlıyor.

Adım Deniz Kurtoğlu. İYTE Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği 2018 lisans, 2020 yüksek lisans mezunuyum. 4. sınıfın son döneminde Erasmus öğrenim hareketliliği ile Belçika‘nın Mons şehrine, Mons Üniversitesi’ne gittim.

Bu hareketlilik sayesinde modern bilimsel laboratuvarlarda (kim bilir belki Türkiye’deki hemen hemen çoğu üniversitede olmayan lablarda) deney yapabilme fırsatı yakalamıştım. Aldığım derslerden biri proje dersiydi ve doktora sonrası çalışmalarını yapan araştırmacıların da içinde bulunduğu bir ekiple beraber laboratuvarda çalışıyordum. Sonuçlarımızı sunduğumuz makalemiz, etki faktörü yüksek, uluslararası bir dergiden kabul almıştı. Ne güzel ki daha lisans döneminde akademik yayın nasıl yapılır – süreçler nedir öğrenmiştim. Şimdi University of South Florida’da doktoramı yapıyorum ve hem lisans hem daha sonra yüksek lisans döneminde yayınladığımız makaleler doktora kabulümü oldukça hızlandırmıştı.

Erasmus hareketliliği sosyal/kültürel anlamda da bana pek çok şey kattı. Öncelikle farklı ülkelerden birçok arkadaşım oldu. Daha 22 yaşımda Avrupa’daki birçok ülkeyi gezmiştim. İngilizcemin ne kadar geliştiğini bahsetmeme gerek bile yok bence. Arkadaşlıklar, geziler bir yana dilini pek de bilmediğin bir ülkede tek başına yaşamak insanı çok geliştiriyor ve deneyimler belki de bambaşka biri yapıyor.

İYTE’yi tercih etmemdeki en önemli sebeplerden biri Erasmus imkanlarının oldukça iyi olmasıydı. Bölümümüzün kontenjan sayısının da az olmasıyla (bu sebeple Erasmus’a başvuranların da sayısı azdı) beraber Erasmus yapmak için önümde pek de bir engel yoktu açıkçası. Her akşam arkadaşlarımla kütüphanede ders çalıştım ama İYTE EHM’de okumak bana birçok kapı açtı ve ben de elimden geldiğince fırsatları değerlendirmeye çalıştım.

O yüzden; iyi ki İYTE EHM!

Ve bence sen de İYTE’ye gelmesin! 🙂

İsmim Alper Coşar. İYTE Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği yüksek lisans programından Ocak 2019 tarihinde mezun oldum.

Eğitim dönemimin 2.yılında, güz döneminde Erasmus öğrenim hareketliliği kapsamında Fransa, Grenoble’da yer alan Universite Grenoble Alpes’e gittim. Burayı tercih etmemdeki temel sebepler daha önce bu program kapsamıyla buraya gitmiş İYTE öğrencilerinden edindiğim olumlu referanslar ve burada yüksek lisans tez çalışmalarıma paralel bir konuda bir staj imkanı bulmamdı.

Stajım ve aldığım dersler kapsamında teknik bilgi altyapısı, bir AR-GE merkezinde proje ekibinde çalışma deneyimi, ve yabancı bir ülkenin mevzuat ve yasaları çerçevesinde ücretli olarak çalışma anlamında önemli tecrübeler edindim.

Sosyal açıdan da farklı ülkelerden insanlarla tanışarak birçok kültürü ve dili tanıma fırsatı yakaladım. Bu kişisel olarak hayat perspektifime önemli katkılar sundu. Ayrıca orada bulunduğum sürede müsait zamanlarımda farklı ülke ve şehirlere seyahat etmeye çalıştım, bu şekilde keyifli anılar da biriktirme fırsatı yakaladım. Bu nedenle Erasmus programı benim için hem faydalı hem de oldukça eğlenceli bir deneyim oldu.

İYTE Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği’ni tercih eden öğrencilere tavsiyem, İYTE EHM’nin sağladığı imkanlardan ve mesleki eğitim programından faydalanmanın yanı sıra, bu tür programlara ve mümkünse staj veya yarı zamanlı çalışma programlarına katılmaları yönünde olacaktır.

Bu katılım, hem  yeni mezun adaylar için ders dışında çok değerli bir mesleki tecrübe, hem de sosyal tecrübeler anlamında çok faydalı katkılar sağlayacaktır.

Merhaba! Ben Egemen Öz.

İYTE B.Sc. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden Ocak 2018’de mezun oldum. İkinci senemin güz dönemini Innsbruck, Avusturya’da Erasmus+ programında tamamladım. Erasmus dönemimde Management Center Innsbruck (MCI) üniversitesinin Mechatronics Engineering bölümündeydim.

Katıldığım Erasmus programı akademik kariyerimi yönlendirmemde büyük bir rol oynadı. İTYE’deki bölümüm ile katıldığım programın farklı disiplinlerde olması çalışmak istediğim alanları belirlememde yardımcı oldu. Bu dönem boyunca Digital Electonics, HF Antennas ve Thermodynamics gibi farklı alanlarda dersler aldım.

Teknik derslerin yanında, Understanding Austrian Culture and Society gibi sosyal derslerimiz de vardı. İçinde yaşadığım kültüre entegre olmama bu tarz dersler de çok yardımcı oldu. Erasmus programına dünyanın her yerinden katılımın olmasından dolayı, yeni insanlar ve farkı kültürlerle de tanıştım.

IYTE’den mezun olduktan sonra, Almanya’ya dil kursu ve yüksek lisans eğitimi için taşındım. Bu kararı vermemdeki en büyük etken Erasmus+ hareketliliğine katılmış olmamdı. Şu anda da yüksek lisansı mı bitirdim ve Almanya’da çalışıyorum.

Her öğrencinin Erasmus programını mutlaka tecrübe etmesi gerektiğine inanıyorum. Akademik katkılarının dışında, sosyal getirileri de bir o kadar önemli. Almanya’ya gelmeyi düşünen arkadaşlara yardım etmekten, soruları varsa yanıtlamaktan mutluluk duyarım.

Bol şans ve başarılar!